Nieuwe Markt 22 |
4701 AG ROOSENDAAL |
0165-534750 |
info@denieuwemarkt.visgilde.nl |
"Verhitten van een vloeistof totdat deze borrelend kookt".
Schaal- en schelpdieren (garnalen, krab, mosselen, oesters en kreeft) worden taai en droog als ze overkookt zijn. Volg daarom goed de hier aangegeven kooktijden.
Garnalen worden roze en stevig zodra ze gekookt zijn. Afhankelijk van de grootte duurt het ongeveer 3 tot 5 minuten om 500 gram middelmatige garnalen met schaal te koken.
Mosselen in de schelp gaan open zodra ze gekookt zijn. Leg de mosselgroente onderin een flinke pan en doe de mosselen er bovenop. Pan voor de helft vullen. Een scheutje witte wijn erbij (of bier). Even flink de pepermolen rond draaien en vervolgens kan de deksel op de pan en de vlam omhoog tot het kookt. Als het kookvocht driemaal is opgekomen (steeds even de pan oppakken en schudden) zijn de mosselen klaar. Het koken is binnen 10 minuten klaar. Mosselen waarvan de schelp dicht blijft moet u weggooien.
Kreeft wordt felrood zodra ze gekookt is. Een kreeft van 750 gram is na 15 minuten gaar.
Hulpmiddel: een mosselpan/een flinke pan (met dunne bodem)
Bereidingstijd: garnalen (3-5 minuten), mosselen (5-10 minuten), kreeft (15 minuten)